Stap eens af
bij een natuurgebied


Natuurgebieden zijn er in alle soorten en maten. Ieder land en organisatie hanteert zijn eigen definities. Hier houden wij het op "gebieden waar de natuur iets meer zijn gang kan gaan dan bijna overal elders in Europa". Gauw wordt dan gedacht aan Nationale Parken. Maar ook in de Nationale Parken is dat maar gedeeltelijk het geval. Toch worden er hier een paar genoemd. Dat is vooral te danken aan hun relatief goede toegankelijkheid.
 
Echte natuurgebieden zijn voor fietsers meestal minder toegankelijk. Ten principale omdat goed natuurbeheer zich moeilijk laat verenigen met goed berijdbare wegen. Maar ook omdat zij vaak te bergachtig, te waterrijk of gewoon te klein zijn. De enige manier om echt kennis te maken met het gebied is af te stappen en te gaan stappen. Vandaar de titel van deze bijdrage.
 
Hier zijn twaalf gebieden in Europa geselecteerd. Gepoogd is enige diversiteit te creëren. 2010 Is per slot het jaar van de Biodiversiteit. Toch blijft de keuze toevallig. Met gemak zijn twaalf andere gebieden te selecteren. Misschien iets voor u of voor een volgende keer. Het idee blijft: stap dan eens af als je er toch langs komt.

Alb. de Reyger, okt. 2010