Europa per thema
 
De meest recente aanvulling in het kader van 'Europa per thema' is 'Rijden als een trein', deel II over fietsen over oude spoortracés en 'Kolen en staal' over de teloorgang van de kolen en staalindustrie in het hart van Europa.
De afgelopen jaren plaatste ik 'Mooi Openbaar, een leven lang' over architectuur in onze dagelijkse woon- en leefomgeving, 'Doorgaan' 12 aanvullingen op eerder beschreven thema's en 'Steden om te fietsen', twaalf steden waar het met een (vouw)fiets in meer of mindere mate plezierig fietsen is. Ook werd aandacht besteed aan natuurgebieden, onder het motto 'Stap eens af', trams (' Triomf van de tram') en aan fietsroutes; 10 'Grote Lijnen', dwars door Europa van Frederikshavn tot Granada en van Cork tot Lviv.
 
Uw aandacht gaat het meest uit naar de al wat oudere bijdragen over fietspaden: 'Rijden als een trein' (deel I) en 'Jagen zonder vaart', langs kanalen en over oude jaagpaden.
 
In deze rubriek treft u ook aan: 'De grens verlegd', een reis langs twaalf plaatsen in Europa waar de grens een belangrijke rol speelde of soms nog speelt, 'De Kruimelstaten van Europa', niet om er door, maar er naar toe te rijden en 'Nooit afgemaakt' een tocht langs onvoltooide dromen.
 
Thema's maken blijft een intigrerende bezigheid. Heb je één item, dan zoek je er meer en voor je het weet heb je een verzameling. Bijzonderheden, mooi- of lelijkheden. Of gewoon prettigheden. In elk geval nodigen thema's altijd uit tot ontdekken.
 
Hopelijk volgen er nog meer.