Steden om te fietsen

Steden zijn er onder meer voor bedoeld om functies bij elkaar te brengen. Maar dat wil nog niet zeggen dat die functies dan ook op loopafstand van elkaar liggen. Afstanden zijn er voor om te overbruggen, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Maar ondergronds zie je niets, en bovengronds zie je mogelijk wel wat, maar toch kan je er dan niet zo snel uit- en erop afstappen.
 
In steden is de fiets eigenlijk het meest ideale vervoersmiddel, ware het niet dat de auto en zijn bezitter alle ruimte opeist en dat hij die in de meeste steden nog gekregen heeft ook. Toch is er sprake van een lichte kentering. Men begint de fiets te ontdekken als vervoermiddel en is bereid daar enige ruimte voor te reserveren.
 
Hier en daar worden fietspaden en stroken gerealiseerd. Van een aaneengesloten net is in de meeste steden echter geen sprake. Daarom is de vouwfiets in de stad zo handig. Fietsen waar het kan, met het openbaar vervoer waar het moet en lopen met dat ding als zoiets handigs als fietsen op een vouwfiets niet getolereerd wordt.

Alb. de Reyger, apr. 2011