Touristische druk in Amsterdam en Parijs

 

Stad met touristen of touristen zonder stad


Ons vertrekpunt is min of meer toevallig. De périphérique in Parijs en de A10 in Amsterdam zijn in lengte en ingeloten gebied grotendeels met elkaar te vergelijken.
 
lengte Ingesloten opp.
Périphérique35 km.85 km²
A1033 km.72 km²Daar houdt de vergelijking echter mee op.
De gemeente Parijs ligt op het Bois de Boulogne en de Vincennes na, geheel binnen de Périphérique en telt 2.3 miljoen inwoners.
In Amsterdam vallen Nieuw-West, een deel van Zuid en Zuidoost buiten de A10. Binnen de A10 wonen circa 500.000 mensen. Qua oppervlakte is de gemeente Amsterdam dus groter dan Parijs. Parijs is echter het centrum van een groter stedelijk gebied. De agglomeratie telt ca. 12 miljoen inwoners. Amsterdam heeft alleen kleinere gemeenten als buren.
 
Binnen de gemeente is het ene gebied touristischer dan het andere. Maar in Parijs liggen binnen de Périphérique bijna overal gebieden die door touristen bezocht worden. In Amsterdam geldt dat eigenlijk alleen voor het gebied tussen de Nassau- Stadhouders- en Mauritskade en het IJ. Historisch gezien is dat niet zo verwonderlijk. In Amsterdam vormden de kades de 19e eeuwse verdedigingslinie rond de stad. In Parijs lag diezelfde verdedigingslinie op de plaats waar nu de Périphérique ligt. Het touristische deel van Amsterdam is grofweg beperkt tot de Centrale stad, die ca. 81.000 inwoners telt op ca. 8 km².

Touristen heb je in soorten. Dagjesmensen, logé's bij familie/vrienden en hotelgasten. Van de laaatste groep zijn de beste cijfers beschikbaar. Laten wij aannemen dat zij representatief zijn voor allemaal.
 
Touristisch-
gebied
hotelover-
nachtingen 1)
id. per km²Aantal inw.id. per km²
Parijs85 km²35.8 milj.421.0002.3 milj.26.600
Amsterdam8 km²9.7 milj.1.213.00081.00010.100
 
1) Bron: O+S Amsterdam / TourMis/UK Tourism Survey

De touristische druk is hiermee gedeeltelijk in kaart gebracht.
De kans dat u in Amsterdam een mede stadsgenoot treft is driemaal kleiner dan in Parijs. De kans daarentegen dat u tussen de touristen loopt is in Amsterdam drie keer zo groot als in Parijs. Parijs is een woon- werkstad waar ook touristen komen. Amsterdam wordt steeds meer alleen een internationaal ontmoetingspunt. Waarschijnlijk had u dat zelf ook al gemerkt, maar nog waarschijnlijker is dat u geen Amsterdammer bent, maar een tourist.


20-2-2012